Sosyal Medya

Coğrafyamız

'ABD'nin topçu birliği Suriye’de'

Amerikan medyasına göre ABD, Rakka operasyonuna destek vermek üzere top donanımı olan bir grup askeri Suriye'ye gönderdi.



Washington Post ve CNN’in de aralarında olduÄŸu Amerikan basın kuruluÅŸları, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Rakka operasyonuna topçu desteÄŸi vermek üzere Suriye'ye deniz piyadeleri özel harekât komandolarını gönderdiÄŸini söyledi.

Ä°sim vermeden ABD’li yetkililere dayandırılan haberlere ne resmi teyit ne de yalanlama geldi. Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, asker konuÅŸlandırılmasıyla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.

Söz konusu haberlerde bu adımın ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın IŞİD'le mücadele için istediÄŸi yeni planın bir parçası olmadığı ve bir süreden beri deÄŸerlendirildiÄŸi belirtildi.

AFP’ye konuÅŸan bir ABD’li yetkili ise Washington Post’un haberini teyit etti ve 11’inci Deniz Seferi BirliÄŸi'ne baÄŸlı gücün 155 mm Howitzers top bataryasını Suriye’ye yerleÅŸtirdiÄŸini ifade etti.

ABD Ã¶ncülüğündeki IŞİD karşıtı BirleÅŸik Görev Gücü DoÄŸal Kararlılık Operasyonu Komutanı Korgeneral Stephen Townsend, küçük bir kara birliÄŸinin HIMARS roket sistemleriyle Suriye'de görev yapan 500 civarında Amerikan askerine destek verdiÄŸini ifade etmiÅŸti.

Gönderilen yeni kuvvetlerin bu küçük birliğin yerini almaktan ziyade onlara ek olarak sevk edildiği belirtiliyor.

Yeni sevkiyat, ABD askerlerinin zırhlı araçlarla Menbic ilçesinde görüntülenmesinden sonra geldi.

Aynı taktik Musul'da uygulanmıştı

Pentagon, Musul operasyonu kapsamında 12 Irak tümenini eÄŸitirken Irak ordusu Musul'u çevreledikten kısa bir süre sonra Musul'un güneyine HIMARS roket sistemleri yerleÅŸtirmiÅŸti. 

Daha sonra ise Musul'un kuzeyinde "ateş hattı" diye tanımladıkları topçu mevzileri kurduklarını duyurmuştu.

Bu mevziler IŞİD’in roket saldırısına uÄŸrayıp bir Amerikan askerinin öldürülmesi sonrasında kamuoyuna açıklanmıştı.

Öte yandan, Pentagon Trump'a IŞİD'le ilgili bir plan sunarken Rakka operasyonu için de birçok seçenek aktarmıştı.

Pentagon daha önce Rakka'nın etrafının sarılması için PKK/PYD'nin öncülük ettiÄŸi Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kullanılacağını açıklamış, kenti almak üzere saldırıda kullanılacak kuvvetlerle ilgili deÄŸerlendirmenin devam ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Bir savunma yetkilisi de Pentagon'un Rakka'nın etrafının sarılması için destek alınan SDG'nin operasyonda da kullanılmasından yana olduÄŸunu ifade etmiÅŸti.

ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Joseph Dunford, Rakka operasyonunun detaylarını görüşmek üzere 7 Mart’ta Türkiye’ye gelmiÅŸti. 7 Mart’ta Türk mevkidaşı Orgeneral Hulûsi Akar’la Antalya’da yapılan görüşmeye Rus Genelkurmay BaÅŸkanı Gerasimov da katılmıştı.

YPG'ye destek hep sorun oldu

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep oluyor. Önceki ABD BaÅŸkanı Barack Obama yönetimiyle Türkiye arasında IŞİD'le mücadelede YPG'ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediÄŸini ilân etmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, AA, CNN, Washington Post ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.